AJA LUGU Kas saarlaste Vesse oli tegelikult Võsu?

Tarah Montbelialtz
Copy
MUINASEESTLASTEST SÕJAMEESTE välimuse kohta ei ole andmeid, kuid arvatakse, et rannarahvas, kes suhtles tihedalt skandinaavlastega, sarnanes nendele ka välimuselt. Foto ERR sarja “Salme viikingite” filmimiselt 2021. aasta augustis.
MUINASEESTLASTEST SÕJAMEESTE välimuse kohta ei ole andmeid, kuid arvatakse, et rannarahvas, kes suhtles tihedalt skandinaavlastega, sarnanes nendele ka välimuselt. Foto ERR sarja “Salme viikingite” filmimiselt 2021. aasta augustis. Foto: Mari-Liis Nellis / Saarte Hääl

Ylle, Culle, Env/Enne, Muntelene/Murtedene, Tappete, Yalde/Valde, Melete, Cake/Coke ja Vesse. Kui lugesin, et üks eesti teadlane näeb neis alamsaksa ja friisi nimesid, võtsin seda aprillinalja ja absurdina. Saaremaa ülikud olid hoopis väliskaupmehed?

Vägisi ja süstemaatiliselt end alavääristada – eriti seal, kus oldi veel laitmatu ja silmapaistev –, hävitada jäädavalt eestlaste ja eriti saarlaste väheseid uhkusi, on’s see rahvuslik sport?

Vallutajate usk ehk katoliiklus ja luterlus ning sajandeid kestnud rassistlik süsteem, kus kõik oli baltisakslaste heaoluks üles ehitatud kohaliku maarahva turjal, on soosinud kurba orjapõlve pärandit: eestlane pole läbi sajandite olnud mitte midagi väärt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles