3 metssiga 1000 hektari kohta – kas täitmatu eesmärk?

Saarte Hääl
Copy
Metssiga.
Metssiga. Foto: Ants Liigus

Saaremaa jahinduses puhkenud vastasseis on mõistetav. Leppisid ju jahimehed ja maaomanikud kokku küttida sel jahihooajal vähemalt 2835 metssiga, keskkonnaamet aga suurendas saarlaste küttimiskohustust 3300 seani.

Kõik Saaremaa jahiseltsid nii suure hulga sigade küttimist aga võimalikuks ei pea. Tuleks ju hooaja lõpuni jäänud poolteise kuuga lasta veel 900 metssiga. Kuna seadus võimaldab küttimiskohustust mitte täitnud jahiseltsidelt jahipiirkonna käest ära võtta, ähvardaks selline karistus mitut Saaremaa jahiseltsi. Iseasi, kas see esimese hooga teoks saaks.

Keskkonnaamet leiab, et Saaremaa jahiseltside vaie pole põhjendatud – seltsid teadnud juba suvest saadik, et keskkonnaamet suurendab küttimiskohustust vastavalt keskkonnaagentuuri ettepanekule.

Põllumehed peavad sigade arvu Saaremaal ja Muhus aga liiga suureks. Nende hinnanguil on maad üles tõnguvatest elukatest saanud paras nuhtlus.

Kas küttimisluba tuleks vajadusel anda ka neile maaomanikest jahimeestele, kes jahiseltsi ei kuulu? Näiteks Valjala jahiselts seda lubab. Ehk tuleks seda võimaldada mujalgi?

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles