MUHU UUDISSED Tulgu ikka kena kevade

Irena Tarvis
Copy
Irena Tarvis
Irena Tarvis Foto: Erakogu

Ikka terit neh! Kena kevadet siis koa. Muhus akkas kevad pihta ühe vägeva piduga. Vanas vallamajas pieti äe luomekuondise avapidu. Ehkkid, neh, elu oo sial majas uiesti köin juba vuasta algusest soadik pissitassa. Aga juu siis nüid õiged tuurid üles suavad.

Et midast sõukses kuondises siis luuasse? Ikka näputüöd änamaste! Eluaa oo tiada oln, et muhulased ep oska sedaviisi vagusi olla, et miskit tüötegu käsil põle. Iseäranis naesterahva-inimesed. Nie võivad nelja asja kua korraga tiha, kui taris oo. Ja igatsorti näputüö oo ikka kõege änam.

Ja näputüöd tihasse kampas tõeste masu juba igas külas varsi. Hellamoal köiasse iga neljabe õhta ja nüid oo iga teisibe kellu poolest kuiest Liival käsitüöselsi kambris, sial muistse võitüöstuse majas neh, Muhu kinnaste kudumise töötuba. Neh, nie oo ikka änamaste sõuksed vähemasti kahelõngsed oln. Ja muhulased mudud tiadvad easte, et mida kirjumad, seda uhkemad oo. Õpetajaks oo Sepa Asta Piiri alt.

Aga sii tihasse muudkid kut paljast näputüöd. Laupa, 23-nda õhta, oo Pädaste mõisas irmus kena olemine. Tähetark Martin Vällikuga seltsis suab taevatähti vahtida. Neh, ja süia suab easte ja. Raha küsitse kua 170 eurut. Ja mudud tuleb ennassid enne kenaste kirja kua panna. Siis kokad ikka oskavad arvesta, palju neid uhkeid muorpraadisid piab tegema kua.

Nie, kis sii talve vihtusid kangest tantsusid õppimas köia, nie oo nüid esimesed sammud selgeks suan ja nõukstele köib nüid juba edasijõudnute kursus. Selle kuu lõpuni kohe igal juhul. Neh, kui ikka korra tansisammud oo kätte suadud, siis oo vägagi tarblline teisi kinnista. Et ep unuks kohe ää mitte. Ja kursused oo ikka iga pühabe kellu kolmest.

Palmipuudepühal, siis pühabe neh, minnasse jälle väntlaudadega kupatama. Kellu kahestteistmest oo kokkusuamine Lõetsa bussiputka juures ja sialt siis akatse liikuma. Ikka Lõetsa küla vahel siis neh. Kummisuapad tuleks jalga panna, sest tied oo Lõetsa kantis paergu kole vesised ja lidrased. Ja matka lõpetuseks minnasse Seitsme Tuule Aida Sulevile ja Margetile külla. Annaks siis ikka ilma kua, et ep püöraks äkist talveks tagasi mitte.

Ja pärast palmipuudepüha oogid suuri nädal käe. Sedakorda akkab kenasti poastumoarjabega pihta. Neh, ja siis oogid viimne aeg akata rokategu miele tuletama. Suuri neljabe tuleb teene ikka kenasti valmis tiha, piasu põle.

Vat sõuksed luod. Ja tulgu siis ikka kena kevade! Olge siis munuksed!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles