Saada vihje

Suvesoe VEINI-soovitus

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Veinipudeli avamine võib spetsialisti käes olla ka väga efektne tegevus.
Foto: RAUL VINNI
Veinipudeli avamine võib spetsialisti käes olla ka väga efektne tegevus. Foto: RAUL VINNI Foto: Saarte Hääl

Kui rääkida suurepärastest suvistest veinidest, siis pöörame pilgud nii vana Euroopa poole kui ka päikselisse Lõuna-Aafrikasse, kus meil õnnestus Arensburgi veiniklubiga reisida eelmisel sügisel, 2015. aasta novembris. Kuigi Aafrikas oli aastaaeg juba kevad, oli meeldivalt soe ja meiesugustele karastunud saarlastele just õige kliima ja aastaaeg.

Pakun teile suveajaks ja nautimiseks valget Lõuna-Aafrikast pärit viinamarjasorti Chenin Blanc, mis algselt pärineb Prantsusmaalt Loire’i orust, kuid on aastasadu tagasi reisinud koos meremeeste ja maadeavastajatega vanast Euroopast Lõuna-Aafrikasse ja kohanenud seal niivõrd hästi, et parimateks valgeteks veinideks võib julgelt nimetada Chenin Blanc’e.

Veini aroomis leidub aprikoosi, nii mesist kui ka rohelist melonit, valget õuna, pirni, ananassi, martsipani, kiivit.

Maitse on Chenin Blanc’il keskmise täidlusega, magusast kuivani, puuviljane, happeline, mineraalne. Veinid, mis ei ole spetsiaalselt valmistatud säilitamiseks, tuleks ära tarbida värskelt ja noorelt esimese kahe aasta jooksul pärast pudeldamist.

Toidusobivus: soolased ja rasvased kitse- ja valgehallitusjuustud, samuti puuviljamaitselised magusroad.

Tekst MÄRT KÄESEL

Loe edasi Oma Kodu suvenumbrist

Tagasi üles