RETSEPTISOOVITUS Teeks täna ühe lihtsa lepaliistukala ehk gurmaani eine

Kertu Kalmus
, Saarte Hääle vanemtoimetaja
Copy
OTSE GRILLILT: Lepaliistul küpsenud kala on valmis serveerimiseks.
2 x MAANUS 
MASING
OTSE GRILLILT: Lepaliistul küpsenud kala on valmis serveerimiseks. 2 x MAANUS MASING Foto: 0O9A9543

Kui isutab kala järele, ei lähe Arlin Kirr teps mitte lähimasse toidupoodi, vaid seab paadinina mere poole ning juba ta loksubki lainetel. Ainult nii saab kindel olla, et kala on värske, naerab mitmendat põlve kalapüügiusku Arlin.

“Poes käin ja naeran hinda,” muigab ta. Ometi on tal täna laual justnimelt poest “püütud” lõhe. Ent loomulikult on see värske, sest vajalikud nõksud selle tuvastamiseks on noorel mastipuu mõõtu mehel mõistagi teada.

Kui sa ise pole kala veest välja tõmmanud, on paslik teada, kas sulle poes või juba koduköögis vastu vaatav vee-elukas pole korduvalt külmunud-sulanud ega oota nüüd sellest lähtuvalt kannataja ilmel, et keegi ta elatud elupäevadele ometi tagantjärele mõtte annaks ning ta kinni pistaks. Surnud kala ei oota muidugi tegelikult enam midagi, aga just ilme on üks, mille järgi kala värskust määrata.

Märksõnad

Tagasi üles