AJA LUGU: Rogalik ja Borodinski on Saaremaa hitid

Copy
VANAD AJAD: Leivataigna segamine 1980. aastal. 
Saaremaa Muuseum
VANAD AJAD: Leivataigna segamine 1980. aastal. Saaremaa Muuseum Foto: Saarte Hääl

“Need on kogu aeg olnud,” öeldakse Saaremaa pagaritööstuse ajaloo küllap kahe tuntuma toote – Borodino leiva ja sarvesaia – kohta, mis on liinidelt tulnud vastavalt juba üle 40 ja 50 aasta.

Kunagi olid ajad, kus iga põnni unistuste lõunaeine oli sarvesai ja pudel limpsi ning Tallinna asju ajama minnes tuli portfell igaks juhuks Borodino leiba täis laduda.

Need kaks toodet oma maitsetega on seni inimeste seas hinnas. Näiteks sarvesaia tehakse Saare Leivas tänaseni kolm korda päevas, et see soojana poodidesse jõuaks, ning Borodino leiva eeskujul panevad koriandrit leiva sisse väga paljud kodused hobipagarid. Saarte Hääl uuris mõlema toote ajalugu ning selgus, et olgugi hitid, pole nende saamislugu väga selge.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles