Lennart Pihli eksperimentaalmaalidel kohtuvad juhused ja emotsioonid

Mehis Tulk
, toimetaja
Copy
Lennart Pihl Disainimajakas näitust üles sättimas.
Lennart Pihl Disainimajakas näitust üles sättimas. Foto: Kaie Kiil

Kuressaarest pärit kunstniku Lennart Pihli (31) esimene isikunäitus kodusaarel toob vaatajateni tema viimase viie aasta maaliloomingu.

Lennart Pihl.
Lennart Pihl. Foto: Kadri-Ann Salumäe

Reedel Kuressaare ametikooli Disainimajakas avataval näitusel "TEINE" saab tutvuda kunstniku loominguga ajavahemikust 2015–2019. Aasta 2015 tähistab tema elus perioodi, mil maalimine sai tänu kunstikollektiivi KONTRAST tekkimisele sisse uue hoo. Enamasti abstraktsetes töödes on näha, kuidas autor on mänginud küsimusega, kui palju on vaja vaatajale tundeid dikteerida, ning julgustab vaatajat looma oma seoseid näitusel eksponeeritavate teostega. Siiski on kunstnik iga teose juurde loonud ka omapoolse teksti, mis avavad autori enda nägemust eksponeeritavatest teostest.

Pihl ütles Saarte Häälele, et Disainimajaka väljapanek on sarnane eelmise aasta novembris-detsembris Nõmme kultuurikeskuses üleval olnud näitusega "ESIMENE", kuid tööde arvu poolest väiksem. "Mis puudutab minu stiili, siis pean tõdema, et oma käekiri on veel kujunemas. Olen teel, aga on juba kujunenud mingid korduvad motiivid töödes. Tehnika, mida kasutan, võib kokku võtta sõnaga "segatehnika", sest ühestki akadeemilisest või klassikalisest standardist ma kinni ei pea ning kõikvõimalikud kokkulangevused on juhuslikud," rääkis ta.

Lennart Pihl kasutab värve, vorme ja tekstuure selleks, et tekitada endas mingi reaktsioon ning seda siis lõuendil lahata. Lõuendiks sobib talle ühtmoodi nii paber kui ka kapiuks. Näituse "TEINE" tööde tegemiseks on Pihl kasutanud reklaamijääkidest tehtud kangaslõuendeid, mööblit, pappi, paberit, saepuruplaadist riiuleid, pleksiklaasi, puitliiste.

"Värve segan täpselt nii palju, kui neid on, eksperimenteerin. Ja värvide valik on alati juhuslik: akrüül, õli, lateks, pahtel, vesivärvid, guašš, peitsid, lakid, markerid, pastakad, printeri jäägid, aerosoolid ja aerograafid... lõputu nimekiri täis kuulsaid ja kummalisi," muigas kunstnik.

Üht ja sama lõuendit krundib Pihl seni, kuni tekivad inspireerivad kujundid, mis ajendavad minema detailsemaks. Tema puhul pole haruldane, et üks töö saab aastaste vahedega mitu korda üle maalitud. Lõppviimistluseks on enamasti kiht lakki ja kui tulemus seda soosib, siis ka hästi valitud raam.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles