Kas Mälgu kirjutusmasin on lootusetult kadunud?

Mehis Tulk
, toimetaja
Copy
KADUNUD OLYMPIA: Urve Vakker ei ole kaotanud lootust, et kirjaniku töövahend veel kusagilt välja tuleb.
KADUNUD OLYMPIA: Urve Vakker ei ole kaotanud lootust, et kirjaniku töövahend veel kusagilt välja tuleb. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Lümanda kultuurimaja remondiga seotud mitmete kolimiste käigus on õnnetul kombel kaduma läinud kirjanik August Mälgu kirjutusmasin Olympia.

“See on üks õnnetu lugu,” tõdes Mälguga seotud esemete eest vastutav Urve Vakker. Ta selgitas, et hoidis 2015. aastal Tallinna keskraamatukogust Lümanda koolile väljapanekuks deponeeritud esemeid alguses koolimajas, siis kultuurimajas, kus tal oli kasutada üks tuba. Seal oli lisaks Mälgu asjadele ka palju muud kraami, sealhulgas kolm-neli muud kirjutusmasinat. 

Kui kultuurimaja remonti läks, tuli tuba kiiremas korras tühjaks teha. Osa asju viis Vakker koju, osa koolimajja, osa vanasse vallamajja. Kirjutusmasin sai koos muu kooli inventariga hoiule ühte koolile renditud soojakusse.

2019. aasta mai lõpus tehti aga soojak tühjaks ja osa inventari tõsteti kooli puukuuri, mis jaanipäeva paiku omakorda samuti tühjendati. Vakker oli sel ajal paraku Tallinnas haiglaravil ja kui juulis pealinnast naasis, avastas, et kirjutusmasin on kadunud.

Kas see sattus soojaku ja kuuri tühjendamise käigus koos teiste kirjutusmasinatega jäätmekonteinerisse või tõstis keegi ehk masina kusagile kõrvale, on Vakkeri sõnul tagantjärele võimatu öelda. “Selle koha peal on paraku must auk,” tunnistas ta.

“Trükimasin on piisavalt suur, nii et selle kaduma minekut on raske selgitada hooletusega.”

- Kaie Holm

Kaduma on läinud ka DVD-plaat fotodega deponeeritud asjadest. Kümnete teiste Mälguga seotud esemetega on siiski kõik korras ja veebruaris tehtud inventeerimisaktis seisab nende taga märge “olemas”. Kirjutusmasina kohta koostati aga mahakandmisakt.

Viimasega ei ole paraku leppinud Tallinna keskraamatukogu. Raamatukogu direktor Kaie Holm märgib Saaremaa vallavalitsusele saadetud kirjas, et keskraamatukogu ei pea võimalikuks kadunud asju maha kanda ja palub vallavalitsusel teha jõupingutusi kadunud asjade, ennekõike trükimasina leidmiseks.

“Ma ei saa kuidagi aktsepteerida 26.02.2021 aktis toodud lakoonilist tõdemust, et asjad on läinud kaduma kolimiste ajal. Trükimasin on piisavalt suur, nii et selle kaduma minekut on raske selgitada hooletusega. Kirjanikule kuulunud asjade hulgas on trükimasinal väga oluline tähendus ja väärtus,” kirjutab ta.

Vahejuhtumi tõttu soovib Tallinna keskraamatukogu, et edaspidi inventeeritaks hoiule antud vara kord aastas ja esitataks selle tulemused hiljemalt 1. detsembriks. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles