Surm jääväljadel: kas iidsed viirused tulevad tagasi?

Urmas Kiil
Copy
SARS CoV-2 viirus
SARS CoV-2 viirus Foto: Wikipedia.org

Arktika jää sulamine võib vabaks päästa iidsed patogeenid. Kliimamuutused hävitavad Arktika õrna looduskeskkonda, mistõttu võivad vabaneda külmunud viirused ja levida teistele peremeesliikidele, kirjutab teadusajakirjanik Grace Browne Ameerika kuukirjas Wired.

Tavainimese jaoks on Arktika midagi kauget ja kättesaamatut. Nüüd on see inimtegevusest paljuski veel puutumata jäänud enam kui 20 miljoni km2 suurune maa-ala hakanud aga soojenema. Vastavalt uutele andmetele soojeneb Arktika neli korda kiiremini kui meie planeedi ülejäänud piirkonnad. See toob aga kaasa katastroofilisi tagajärgi nii Arktikale kui ka selle elanikele.

Paljudest nendest tagajärgedest on populaarteaduslikus ajakirjanduses juba räägitud: liustikud sulavad, mereveetase tõuseb, jääkarud jäävad ilma oma loomulikust elukeskkonnast jpm. Kuid sellega kogu halb veel ei piirdu! On veel midagi, mille pärast peaks inimkond muret tundma: soojenemine muudab viiruste arengudünaamikat, mis omakorda võib kaasa tuua uute ja senitundmatute patogeenide tekke, kirjutab Wired.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles