AJA LUGU Helene päästis Helle ja paljude teiste elu

Raul Vinni
, ajakirjanik
Copy
HELENE REISIJA: Helle Ojamäe (Kivling) oli vaid 1,5-aastane, kui Saaremaalt Rootsi põgenes.
HELENE REISIJA: Helle Ojamäe (Kivling) oli vaid 1,5-aastane, kui Saaremaalt Rootsi põgenes. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

1944. aastal võttis purjelaev Helene Kõiguste sadamast ette ülimalt ohtliku reisi Rootsi, viies vabasse maailma 483 inimest. Tänagi arvab ohtliku meresõidu vaid pooleteiseaastasena kaasa teinud Helle Kivling (Ojamäe) , et ilma Heleneta oleks nende peret oodanud Siberi reis.

Helle ja tema rootslasest abikaasa Sven istuvad 78 aastat hiljem oma Saaremaa kodu laua taga. Vaatamata sellele, et Helle ei mäleta lapsena tehtud reisist midagi ja kasvas üles Rootsis, tuli ta esimesel võimalusel 1989. aastal oma sünnimaad vaatama. Soetas maja külla, kust pärit ja nüüd käibki igal aastal Saaremaal. Enda arvestust mööda on ta nende aastate jooksul Rootsi ja Saaremaa vahet sõitnud oma sada korda kindlasti.

1903. aastal ehitatud Helene on kirju saatusega laev. Mitu korda kannatada saanud alus ehitatakse aastate jooksul ikka ja jälle üles. II maailmasõja alguses võtab Nõukogude Liit laeva endale ning ta peab täitma sõjaülesandeid: vedama kaupa Leningradi, veeskama miine Muhu all. Sakslaste pealetungi eest põgenedes saab Helenest sõjasaak ning laev jääb Kõiguste lahte. Laeva hooldajateks jäävad endised omanikud eesotsas kapten Arvo Meikariga, kelle peas hakkab valmima põgenemisplaan.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles