REISIKIRI Andre Koit: India kirju argipäev korraga üllatab, ehmatab ja rahustab

, kaasautor
Copy
Annetust ei küsita üksnes turistidelt, vaid küsimine ja andmine on India kultuuri loomulik osa.
Annetust ei küsita üksnes turistidelt, vaid küsimine ja andmine on India kultuuri loomulik osa. Foto: Andre Koit

“Indiat on raske millegagi võrrelda. Kuigi viimased 11 aastat pole keegi Indias inimesi enam kokku lugenud, hinnatakse, et elanikke on seal umbes 1,4 miljardit. Kui Eestis elaks ruutkilomeetri kohta sama palju inimesi kui Indias, peaks meid siia ära mahtuma ligi 20 miljonit praeguse 1,3 miljoni asemel,” kirjutab saarlane Andre Koit, reisipisikuga teadlane.

Olin jaanuaris kolm nädalat India lõunapoolseimas osariigis Tamil Nadus ja juba esimesel päeval sain aimu, kuidas Indias asjaajamine käib. Otsustasin, et lähen jalutan otse lennukilt tulnuna ookeani äärde, pistan jalad vette ja siis sealt vaatan edasi, mis reis toob. Enne pikemat jalutamist tuli aga kohver hoiule anda. Kodutöö Google’is lubas arvata, et peavaksalis on koht, kus kohver kenasti vastu võetakse. Linna suurim raudteejaam kihas nagu laulupidu, aga leidsin lõpuks õige augu seinas üles.

Mõne hetkega sai selgeks, et niisama ei saa kohvrit teps mitte ära anda. Kõigepealt nõuti, et miks mu kohvril pole kleepekat ja viibati, et mingu ma läbi rahvasumma sinna vasakule poole ja sealt peaks siis selle saama. Ühtegi silti seal polnud ja ma ei saanud endiselt aru, miks ja kuhu seda kleepekat üldse vaja on.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles