MISSIOONITUNNE VÕI KANGUS? ⟩ Saaremaa koolides on enamik õpetajaid vanemaealised

Marili Kesküla
, Saarte Hääle reporter
Copy
VASTUVÕTT ON OLNUD SOE JA MEESKOND TOETAV. Lümanda koolis eesti keele ja kirjanduse õpetajana töötav Regiina Allik asus tööle õpingute kõrvalt tähtajalise lepinguga.
VASTUVÕTT ON OLNUD SOE JA MEESKOND TOETAV. Lümanda koolis eesti keele ja kirjanduse õpetajana töötav Regiina Allik asus tööle õpingute kõrvalt tähtajalise lepinguga. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Lugeja pöördus Saarte Hääle poole murega, et Saare maakonna koolides on valdav osa õpetajaid pensioniealised või peagi pensioniikka jõudvad ning kuigi noored tahaksid küll kooli õpetajaks minna, pole neile seal lihtsalt kohta.

“Saan aru, et probleem on suur ja uusi kvalifikatsiooniga õpetajaid ei tule juurde, aga ma tean ka seda, et tegelikult kandideerib õpetajaks palju noori inimesi, kes jäetakse ukse taha,” väidab anonüümne vihjaja. “Miks mitte anda nendele noortele inimestele võimalus õpetajana töötada? Miks hoitakse koolides pensionäre, kes on vanuses 65+ ega suuda enam noortega sammu pidada?” küsib kahe põhikooliealise lapse vanem, lisades, et vähemalt pooled meie koolide õpetajatest on pensioniealised ja paljud sellesse ikka peagi jõudmas.

Samas ei ole muretsev lapsevanem oma sõnul näinud ühtegi konkursikuulutust, millega otsitaks uusi õpetajaid. “Kas see on koolijuhi mugavus?” küsib ta. Tema teada peab koolijuht juhul, kui õpetajal ei ole vastavat kvalifikatsiooni ja temaga on sõlmitud esialgne üheaastane tööleping, korraldama igal aastal konkursi uue õpetaja leidmiseks ka siis, kui koht on täidetud. “Tean, et neid konkursse ei tehta, aga uskuge mind – palju noori tuleks koolidesse tööle!” kinnitab toimetusele kirjutanud lapsevanem. Ta leiab ka, et vanad ja noored ei saa koos edukalt töötada, sest vanad teevad noori maha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles