REISIKIRI Kuidas käib kutseõpe kaugel Tansaanias

Saarte Hääl
Copy
Moshi kutsekooli jaoks oli projekti algus väga oluline sündmus. Koosolekupäevaks ehiti saal ja osalema kutsuti ka kohaliku omavalitsuse juht.
Moshi kutsekooli jaoks oli projekti algus väga oluline sündmus. Koosolekupäevaks ehiti saal ja osalema kutsuti ka kohaliku omavalitsuse juht. Foto: Johanna Pelkonen

Erasmus+ koostööprojekt viis meid, Kuressaare ametikooli teabejuhi Taavi Tuisu, projektijuht Ave Paaskivi ning kutseõpetajad Erik Riige ja Tiiu Tuhkaneni mullu detsembris Tansaaniasse, täpsustama võimalusi, kuidas saaksime toetada sealse kutsehariduse arengut.

Tansaania haridussüsteem järgib mudelit 7-4-2-3 ehk seitse aastat põhikooli, neli aastat keskkooli ning kaks aastat täiendavat õpet, et minna kolmeks-neljaks aastaks kolledžisse või kutseõppesse. Õppijad lõpetavad kooli poolteist-kaks nädalat kestva riigieksamite perioodiga.

Õppetöö toimub põhikoolis suahiili keeles, sealt edasi ainult inglise keeles. Tansaanias ei ole keele nimetuseks siiski suahiili, vaid kiswahili. Võrreldes Keenia suahiili keelega on igapäevakeele kasutamisel muidugi erinevusi, aga kui keegi soovib interneti või Duolingo rakenduse vahendusel õppida, siis saab Keenia õppematerjalide abil õpitut ka Tansaanias edukalt rakendada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles