REISIKIRI Viikingite jälgedes Norras ja Taanis

, Saaremaa muuseumi peavarahoidja
Copy
VAADE OSLOLE Akershusi kindlusest.
VAADE OSLOLE Akershusi kindlusest. Foto: Priit Kivi

“Viikingid enne viikingeid – kui 2008. aasta sügisel poleks Salmelt leitud laevmatuseid, siis ei oleks toimunud päris paljusid asju, mis nüüdseks on juba aset leidnud ja ajalooks saanud. Aga need palju kõneainet pakkunud leiud on meil nüüd Saaremaal olemas, pakkudes mitte ainult meile, vaid ka rahvusvahelisel tasemel intriigi, mõtteainet, küsimusi ja uudishimu. Mis ikkagi juhtus Saaremaal ligi 1300 aastat tagasi? Nii võiks mõtiskleda enne selle reisikirja kirjutamist, kuna reisi ajend oli samuti Salme leiud,” kirjutab Saaremaa Muuseumi direktor, teadusala juht-peavarahoidja Priit Kivi.

Nimelt käisime selle aasta 31. märtsist kuni 4. aprillini koos Saaremaa Viikingite Keskuse projektiga tegelevate inimestega Norra ja Taani muuseumides ning külastuskeskustes õppereisil, et ammutada ideid ja inspiratsiooni siinse, just saaremaise viikingiteema arendamiseks. Lisaks mulle kui Saaremaa Muuseumi esindajale kuulusid seltskonda veel õppereisi algataja, organiseerija ja eestvedaja, Saaremaa valla viikingite keskuse projektijuht Annely Holm, arheoloog ja SA Osiliana juht Marika Mägi, Motor OÜ esindaja Kaspar Kaljas ning viikingientusiast Rauno Rahnel.

Reisiplaan oli vägagi ambitsioonikas: nelja päevaga külastada kahte riiki, nii Norrat kui ka Taanit ning tutvuda kaheksa muuseumi/külastuskeskusega. Mitmetes külastuskohtades olid eelnevalt kokku lepitud kohtumised just nende inimestega, kes valdavad teemat rohkem, kui tavakülastajal vaja oleks. Kõik ikka selleks, et lühikese ajaga võimalikult mitmekesist teavet ammutada.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles