Saarlaste kaunis koduaed Orissaares sai preemia

Tõnis Kipper
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Priit Grepp/Kodukiri

Ajakirja Kodukiri 22. korda toimunud konkursi Aasta Kodu äramärgitute hulgast leiame ka saarlased. Astellaria OÜ-le jäid silma Tagapõllu talu puukooli pidajad Marjann ja Sven Peucker Orissaarest. Nemad olid sel korral ka ainsad konkursil osalenud saarlased.

“Aed on see koht, kus minul on hea olla! See on minu püha koht! Siin ei tohi olla midagi koormavat. Ma ei taha teha siin midagi nii, et – ma pean!” rääkis aia perenaine Oma Kodule mullu suvel, kui ta avatud aedade aktsiooni raames hulgaliselt huvilisi vastu võttis. Toona arvas Marjann küll, et selline võimalus jääb vististi viimaseks, kuna seda aeda pole kunagi tehtud teistele näitamise pärast, vaid ikka oma huvist ja armastusest aianduse vastu. Nüüd, pärast tunnustuse saamist pole Marjann selles enam nii väga kindel. Selge see, et selline äramärkimine tõstab huvi aia vastu veelgi.

Foto: Priit Grepp/Kodukiri
Foto: Priit Grepp/Kodukiri

Marjann on kõige rohkem üllatunud selle peale, et hinnati just aiakujundust. Sellel on väga lihtne põhjus. Lisaks lilledele-puudele-põõsastele on just selles aias palju omanäolisi objekte, kui kasutada väga moodsat väljendit. Seda, et kõik, mis toas üle jääb, oma koha kusagil aianurgas või seina ääres leiab, juhtub ikka. Selles aias ei “juhtu” midagi, siin on kõigel oma kindel koht ja selge põhjendus, miks ta on just sellel kohal ja just sellisel kujul. Neid vanu põllutööriistu, metallist või keraamikast tarbeesemeid võib ilma igasuguse allahindluseta nimetada skulptuurideks. Nii vana sahk ja pudelikorv kui ka korstnakivi on siin elegantselt, loominguliselt ja loomulikult leidnud just neile ainuõige paiga. Küllap märkasid seda ka Kodukirja konkursi hindajad.

Foto: Priit Grepp/Kodukiri

KOMMENTAAR:

Virve Poom.
Virve Poom. Foto: Erakogu

Ligi kümmekond aastat tagasi Orissaare aleviku servale rajatud puukool on märkamatult kujunenud saarlaste ja Saaremaa külaliste lemmik-taimeostukohaks. Kevadel ja suve alguses, kui lisaks püsikute ning puude-põõsaste istikutele müüakse ka suvelilli ja tarbeaia jaoks tomatitaimi, on külastajaid rohkesti. Puukooli kõrval asub aga pererahva oma koduaed, kus on katsetatud palju taimi ja kus taimehuvilised saavad ka näha, millised puukooli väikesed istikud suurtena välja näevad. Pererahva loomingulisust väljendavad ka omatehtud aiaskulptuurid, lilleseaded ja kompositsioonid. Nende valmistamisel on taaskasutatud metalli, huvitava kujuga kuivanud puutüvesid ning isegi vanu tarbeesemeid ja tööriistu. Vana talumaja aias on rahulik ja mõnus atmosfäär.

Marjann Peucker.
Marjann Peucker. Foto: Erakogu

Ühel päeval tehti meile pakkumine osaleda oma koduaiaga Kodukirja 2018. a Aasta Kodu konkursil. Paaripäevase mõtlemise järel nõustusimegi. Mitu kuud hiljem saime kutse pidulikule lõpuüritusele, mis toimus Kadrioru kunstimuuseumis. 

Tervitus algas pokaalikese vahuveiniga, tänati osavõtjaid ja tutvustati ürituse toetajaid. Suurelt ekraanilt näidati slaide konkursil osalenud kodudest. Häid sõnu jagasid ürituse korraldajad. Musitseerisid Raul, Robert ja Marie Vaigla. 

Kui ürituse juht Urmas Vaino välja hõikas, et aiakujunduse preemia meile kuulub... See oli suur üllatus! Lõpuüritus jättis südamesse sooja ja hea tunde! Oleme rõõmsad iga päev ja äärmiselt tänulikud kõigile, kes sellise võimaluse andsid!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles