Sille ja Aarne Väli kodu töökoha lähedal

Tõnis Kipper
Copy
Fotol ees vasakult Sille (süles üks kaksik Artur), Aarne, Maria (süles Kaur) Sille taga 
seisab Maru ja Maria taga kaksikute isa Madis.
Fotol ees vasakult Sille (süles üks kaksik Artur), Aarne, Maria (süles Kaur) Sille taga seisab Maru ja Maria taga kaksikute isa Madis. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Seda maja Kuressaares Pikal tänaval teavad kindlasti kõik need, kes kirjas doktor Sille Väli perearsti nimistus või käinud füsioterapeut Aarne Väli juures massaažiseanssidel. Vähesed teavad, et kui lätlaste koostatud toonast linnaplaani uskuda, seisis sama koha peal väike puumaja juba 1797. aastal. Igatahes on selles paigas elatud ja oldud pikki aegu, elatud, rõõmustatud ja kurvastatud. Aegu on olnud igasuguseid, kuid mulle paistab, et praegu elatakse selle katuse all küll väga õnnelikku elu.

Too ammune päris esimene maja olnud sama suur (või õieti küll sama väike) nagu osa Sille töökabinetist praeguse hoone esimesel korrusel. “Selle ümber ehitati siis hiljem kivimaja,” teab Sille. 1897 kuulus see Vestfaali päritolu Saksa, Saaremaa ja Kuramaa aadlisuguvõsa Freytag von Loringhoveni esindajatele. Kui ajalooraamatutes veel näpuga järge ajada, saame teada, et selle perekonna oma oli ka Tiinuse mõis Anseküla kihelkonnas. Linnamaja oligi tegelikult Tiinuse mõisa talveresidents.

“Vanaisa Anton Veskis koos oma venna Kustiga ostis selle 21. veebruaril 1924. Hiljem elasid minu vanaisa ja vanaema siin majas koos kahe poja ja kolme tütrega, vanaonu oma naisega, siis oli siin veel üks üüriline ja kui Tähti Otstavel tuli oma kolmeliikmelise perega linna, sai ta ka siia majja ühe toa.” Sille näitab proua Otstaveli fotoalbumeid, kus kogu toonane elu ja olustik kenasti näha: nn Koerapark (kus siis olid veel istepingid ja suur lilleklump), majaelanikud küttepuid talveks riita lappimas,  üksik suur kask, mis juba siis siin kasvas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles