Kuidas luua koju jõulumeeleolu?

Copy
Foto: Pexels

Jõuludeks valmistumine võiks alata juba novembris, mil kodu vaikselt jõulukuuks ette valmistada. Nii ei kuhju kõik kulutused detsembrisse ning jõuluootus saab varem alguse. Kuid millised jõulukaunistused loovad koju kõige hubasema meeleolu ning milliseid nippe kodu kaunistamisel silmas pidada?

Värvid ja materjalid

Pikad ja pimedad õhtud nõuavad interjööris tumedamaid värve ning pehmemaid kangaid, mistõttu tuleks kodus suvised padjakatted ning pleedid välja vahetada. Külmad toonid, mis talvehooaega hästi sobivad on näiteks burgundia punane, sügav roheline ja tumesinine. Materjalidest sobivad hästi velvet ja kunstkarusnahk. Tumedates toonides mööblile sobivad juurde heledad värvid, näiteks valged või kuldsed toonid. Hea reegel on piirduda 2-3 põhivärviga, et vältida liiga kirjut üldmuljet.

Jõulutuled

Jõulutuled on klassika, mis iga kodu hubasemaks muudavad. Jõulutuled sobivad pea kõikjale – aknalauale, kardinapuule, seinale rippuma või miks mitte ka klaasist anumasse. Siseruumides on väga levinud advendiküünlad, mis sümboliseerivad jõuluootust. Traditsiooniliste kolmnurksete advendiküünlade kõrval leidub rohkelt ka modernseid lahendusi, millega aknalauda või riiuleid kaunistada.

Koduõue või terrassi kaunistamiseks tuleb kasutada spetsiaalselt välitingimustesse sobivaid jõulutulesid. Väga populaarsed on maja kontuure rõhutavad valgusketid, rippuvad valgustid räästa all või valgusvõrgud, mis on efektsed näiteks põõsaste kaunistamisel.

Jõulupuu

Traditsioonilise jõulupuu kõrvale on tekkimas jätkusuutlikumaid lahendusi näiteks nagu pappkarpidest, pakitud kingitustest, tuledest, raamatutest või teistest materjalidest valmistatud jõulupuud. Alternatiivse jõulupuuna saab kaunistada ka kodutaime – nii võib näiteks kodupalmist saada uhke jõulupuu.

Pehmed tekstiilid

Sügis- ja talveperiood on see aeg, kui kodus mõnusalt aega veeta ning selleks sobivad koju imehästi pehmed tekstiilid. Kauni disainiga pleedid võivad olla lisaks mugavusele ka trendikad disainielemendid toolidel ja diivanitel. Hubast atmosfääri loovad erinevad kihid, seega mida rohkem, seda uhkem. Ka patju võib omavahel kombineerida ning sobitada kokku erinevaid materjale ja tekstuure. Ühevärviliste patjade hulka sobib lisada üksikuid jõuluteemalisi patju või klassikalisi jõuluvärve.

Lisaks saab kodu kaunistada kardinate ja vaipade abil. Kui seni vaibavabana püsinud põrand katta pehme vaibaga, siis hoiab see rohkem soojust ja on jalge all mõnus. Vaibale patjade kuhjamine aitab tekitada hubase istumiskoha, kus lauamänge mängida või filmiõhtuid nautida. Erineva suuruse ja kujuga vaipade kombineerimine lisab mängulisust ja aitab ruumi ühendada või eraldada.

Temaatiline söögilaud

Pühad on koosolemise aeg. Nii mõnegi pere jaoks tähendab see mitmeid jõulusööminguid erinevate pereliikmete või sõprade seltsis. Seetõttu tasub luua jõulumeeleolu ka jõululauale. Punased ja säravvalged nõud on aegumatu klassika nii pidupäevadeks kui argiõhtuteks. Laudlina, lauamatid ja temaatilised kaunistused muudavad kodu meeleolukamaks ja lisavad pidulikkust. Pühadelaua oluliseks dekoratsiooniks on kindlasti ka küünlad ja erinevad küünlahoidjad, mida leidub igale maitsele. Lisaks on valikus palju jõulutemaatilisi lauanõusid ja kodutekstiile, mis lisavad pühadeootusele jõuluhõngu.

Soojad toonid magamistoas

Jõulumeeleolu saab luua ka magamistuppa! Sageli kaunistatakse jõuluootuses elutuba, köök ja välisuks, kuid magamistoale ei pöörata tähelepanu. Väikesed muudatused magamistoas ja hoolikalt valitud detailid loovad jõuluhõngu ja mõjuvad meeliülendavalt terve talve vältel. Kõige lihtsamaks viisiks on jõulu- või talveteemalise voodipesukomplekti soetamine. Trendikaks valikuks on kindlasti skandinaavia sisustustest tuttav linane, mis mõjub hooletult, kuid elegantselt. Klassikalistest toonidest sobivad jõuluaega soojad punased toonid kombineerituna säravvalge või ka erinevates toonides hallidega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles