Liiklusõnnetus välismaal – kuidas liikluskindlustus sind aitab?

Saarte Hääl
Copy
Foto: shutterstock.com

Kui sul on plaan oma autoga mõnda välisriiki külastada, siis pead arvestama, et sõltuvalt sihtkohast võivad seal kehtida teistsugused liikluseeskirjad kui kodumaal. Seega peaksid sa välismaal liigeldes olema eriti tähelepanelik, sest erinev liikluskultuur, politsei suhtumine sinusse liiklusõnnetuse korral ning keelebarjäär muudavad niigi stressirohke olukorra kordi keerulisemaks.

Kuidas olla aga valmis kõige hullemaks ehk selleks, kui sinu ja sinu sõidukiga peaks välismaal olles juhtuma liiklusõnnetus?

Vajalikud dokumendid autoga välismaale reisides

Enne välismaale sõitu on oluline veenduda, et sul on olemas kehtiv liikluskindlustus. Eestis on liikluskindlustus sõidukitele kohustuslik ja Eestis sõlmitud liikluskindlustus kehtib alati kõikides Euroopa Majanduspiirkonna riikides ning Šveitsis. Üldiselt on liikluskindlustus peaaegu kõikides riikides kohustuslik – sellega tagatakse, et ohvritel oleks võimalik liiklusõnnetuse korral hüvitist saada.

Välismaal liigeldes peab sul liikluskindlustuse poliis alati kaasas olema. Lisaks on mõistlik kaasa võtta ka roheline kaart, mis on rahvusvaheline liikluskindlustuse tõend. Kuigi rohelist kaarti enamikes Euroopa riikides ei nõuta, tuleks see kindlasti kaasa võtta kaugematesse riikidesse, kus selline nõue kehtib.

Lisaks poliisile on kasulik kaasa võtta ka isekopeeruv rahvusvaheliselt kasutatav liiklusõnnetuse teate blankett. Kõikides Euroopa riikides on kasutusel samasugune blankett, see on küll kohalikus keeles, kuid selle andmeväljad on samad. Nii on kergema liiklusõnnetuse korral mugav vormistada õnnetuse teatis kohapeal. Blanketi saad soovi korral oma kindlustusandjalt.

Seega enne reisile minekut kontrolli, kas oled autosse kaasa pakkinud:

  • juhiloa;
  • auto registreerimistunnistuse;
  • liikluskindlustuse poliisi;
  • rohelise kaardi (vajadusel);
  • isekopeeruva rahvusvaheliselt kasutatava liiklusõnnetuse teate blanketi.

Liiklusõnnetus välismaal

Kui sinuga on välismaal juhtunud liiklusõnnetus, siis pea meeles, et välisriigis juhtunud liiklusõnnetuse korral kehtivad selle riigi seadused, kus õnnetus juhtus. Seega võib kahju hüvitamine toimuda sinu koduriigis kehtivatest reeglitest erinevalt.

Kui liiklusõnnetus on juhtunud, siis ära lahku sündmuskohalt. Suhtle kindlasti teise liiklusõnnetuses osalenud juhiga ning kutsu vastavalt vajadusele kas politsei või kiirabi. Kindlasti pane kirja kogu vajalik info teise osapoole ja õnnetuse asjaolude kohta.

Kui inimene on liiklusõnnetuses vigastada saanud, on oluline teavitada viivitamatult politseid ja kiirabi ning panna korrektselt kirja õnnetuse asjaolud koos mõlema poole andmetega. Sageli võidakse pärast õnnetust arvata, et vigastus pole tõsine ja politsei või kiirabi teavitamine pole vajalik, kuid tuleb arvestada, et tervisekahjustused võivad avalduda alles hiljem. Seetõttu on oluline õnnetuse korral kohe hädaabisse helistada. Üle kogu Euroopa kehtib sama hädaabinumber – 112.

Igasugusest liiklusõnnetusest tuleb samuti teavitada kindlustusandjat, kellega on sõlmitud liiklusõnnetuse põhjustanud sõiduki liikluskindlustuse leping, või selle kindlustusandja nõuete käsitlejat Eestis. Pärast teavitamist tuleb järgida kindlustusandja või nõuete käsitleja antud juhiseid, et tagada korrektne menetlus hüvitise saamiseks.

Liiklusõnnetus rohelise kaardi riikides

Rohelise kaardi riikides kehtivad liiklusõnnetuste korral kahjuhüvitamise reeglid, mis võivad oluliselt erineda Euroopa Majanduspiirkonna riikides kehtivatest reeglitest.

Olulisemad erinevused on näiteks:

  • Kindlustussumma võib olla märksa väiksem. Rohelise kaardi riikides on kindlustussumma sõidukiomaniku ja kindlustusandja kokkuleppe küsimus. Eestis on liikluskindlustuse kindlustussumma isikukahju puhul 5,6 miljonit eurot ja varakahju puhul 1,2 miljonit eurot kindlustusjuhtumi kohta.
  • Kannatanul ei ole võimalik taotleda hüvitist Eestis. Rohelise kaardi riikides tuleb kahjuhüvitist taotleda kahju põhjustanud sõiduki kindlustusandjalt. Eestis on kannatanul võimalik hüvitist taotleda ka oma kindlustusandjalt, kui kahju põhjustanud sõiduki kindlustusandja ei ole Eestis registreeritud.
  • Tundmatuks jäänud sõiduki või kindlustuseta sõiduki põhjustatud kahju korral ei pruugi olla võimalik hüvitist saada. Rohelise kaardi riikides on kindlustusandjal õigus keelduda hüvitisest, kui kahju põhjustanud sõiduki omanik või juht ei ole kindlaks tehtud.

Kuidas tagada enda ja oma sõiduki turvalisus välismaal?

Kui kehtiv liikluskindlustuspoliis ja vajadusel ka roheline kaart on kõige elementaarsem kindlustus, siis tark on mõelda veel paar sammukest ette. Kui reisid välismaale, siis tee nii endale kui ka kaasreisijatele ära reisikindlustus. See on sulle abiks juhul, kui peaks juhtuma mõni õnnetus, aga ka siis, kui keegi teie seltskonnast näiteks haigestub ja vajab arstiabi. Arvesta sellega, et ravi välismaal võib olla väga kallis ning omast taskust seda maksta on äärmiselt kulukas.

Lisaks eelpool toodule soovitame me kindlasti teha sõidukile ka kaskokindlustuse. Siis oled nii sina kui ka sinu sõiduk kindlustatud ja kaitstud juhul, kui liiklusõnnetuse põhjustajaks olid sina ise. Kindlasti veendu enne reisile minekut ka selles, et sinu kaskokindlustus kehtib nendes riikides, kuhu reisida plaanid.

Kindlusta oma sõiduk targalt ning tutvu liikluskindlustuse ja kaskokindlustuse pakkumistega Coop Pangas. Samuti leiad meie juurest ka reisikindlustuse, et üksi reisiplaan katki ei jääks ning sa jõuaksid turvaliselt valitud sihtkohta!

Tutvu meie kindlustuspakkumistega ja reisi murevabalt!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles