Kiiresti kasvavad Eesti start-upid aastal 2021

Saarte Hääl
Copy
Foto: Erakogu

Eesti on vallutamas maailma erinevate startup-firmadega. Ei ole üldsegi kummaline kuulda uudist, et aastal 2021 on loodud ainulaadseid lahendusi ja rakendusi just eestlaste poolt. 20 aastat tagasi ei osanud paljud välismaa ettevõtjad veel ette näha, et üks väike rahvas võib teha üllatusi ka pärast epideemia vallandumist ning tuua turule uusi ettevõtteid, samas kui mujal maailmas firmad pankrotiavaldusi teevad.

Kuidas on seoses uute start-upide loomisega käitunud majandus ja ettevõtlus? Küsida tuleks kõigepealt, millised muudatused toimusid turul epideemia puhkemise tõttu. 2020. aastal alguse saanud pandeemia on viimasel ajal ajakirjanduses ning ühismeedias täiesti vältimatu teema, millega on seotud pea kõik meediaharud. Ka meelelahutusettevõtted, nagu kinod, teatrid, kasiinod või muud hasartmängudega seotud firmad, olid sunnitud oma uksed mõneks ajaks sulgema.

Eestis enam kasvanud start-upid on enamjaolt seotud meditsiini arendamise, jaemüügi, teenuse rentimisega ja internetipangandusega. Enim hoogu on kogunud ka transpordi eesmärgil loodud startup-ettevõtted. Järgnevalt toomegi ära kõige kiiremini kasvanud Eesti startup-ettevõtted:

a) Bolt ehk eelnevalt Taxify

Ühistranspordi kasutamine on muutunud pigem tüütuks, kui mugavaks. Liikumispiirangute ning ohutusega seotud aspektide tõttu eelistavad inimesed pigem kõndida jala, kasutada taksoteenust või Bolti rendiautosid. Varemalt on Bolt pakkunud pigem taksoteenust, kui tegutsenud eraisikule renditavate autode teenindusega. Bolt võitleb küll samal turul, kus on Tallink Takso ja Tulika Takso, ent Bolt tegutseb siiski ka mujal linnaded, mitte ainult pealinnas. 2021. aastal täienes ka Bolti pakutavate teenuste hulk ning lisandus Bolt Markets, mille abil pakutakse toidukauba vedamist nn pimepoodidest.

2021. aasta jooksul suudeti ka investorite toel koguda üle 600 miljoni euro, mille abil soovib Bolt luua uue megaäpi. Bolt Markets´i toiduainete kohaletoimetamise ja tellimise äpp keskendub kvaliteetse toiduainete transpordi teenuse pakkumisele.

b) Viveo Health

Viveo Health on loodud 2019. aastal, kuid on oma tööd nüüdseks intensiivistanud 2021. aastal, kui kogu maailm pidi suutma pandeemia ajal korda luua. Kuna pea kõikides maailma riikides rakendus mingil ajal nn lockdown, siis oli haiglates ka patsientide vastuvõtt raskendatud ning tihtipeale võimatu. Viveo Health kogus investoritelt 2020. aastal üle 2 miljoni euro toetust, et alustada oma eesmärgi täitmist – võimaldamaks 2025. aastaks tuua arstiabi igale inimesele koju kätte. Viveo Health´i rakendus toimib järgnevalt: tänu ühisele veebirakendusele saavad arstid kontakteeruda oma patsientidega, hallata oma kalendrit, kirjutada välja retsepte, hoida veebis pidevalt järelevalve all ajatundlikke teemasid jm.

c) Tuum ehk eelnevalt Modularbank

Platvorm Tuum võimaldab oma klientidel rahalisi tehinguid teha ilma raudkardinata ning vana nimega Modularbank on kasvatanud oma investeeringuid ülemaailmselt juba aastaid. Hansapanga IT-tuumiku loodud futuristlik veebipanga start-up vahetas oma nime 2021. aasta septembris, heites kõrvale sõna "pank" kasutava firmabrändi, tulles oma juurtele lähemale ning muutes oma üldist väljanägemist klientide jaoks nii nime kui ka ambitsioonide osas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles