Kuressaare merepäevad saavad alguse Saaremaa väikesadamatest

Saarte Hääl
Copy
Soela kontsert.
Soela kontsert. Foto: merepaevad.ee

Juba kolmandat korda saavad Kuressaare merepäevad alguse kaunitest Saaremaa väikesadamatest. Naudime merd, head muusikat, tantsime ja tunneme elust rõõmu. Kuressaare merepäevade sadamakontserte toetavad Saarte Kalandus ja Eesti Kultuurkapital. Aitäh!

Foto: ILLUSTRATSIOON LIINA ÕUN

Meie esimene kohtumispaik on 1. augustil Kihelkonna külje all asuv Abaja sadam, kus saame endast välja lasta tõelised Puhkuseloomad, sest lavale astub just sellenimeline kooslus. Loomingulisse kollektiivi kuuluvad helilooja ja hinnatud kitarrist Paul Daniel, elav luuleklassik Kruusa Kalju sõnade autorina, löökriistadel üks enim nõutud trummareid Ramuel Tafenau, basskitarril noor ja andekas multiinstrumentalist Kristjan-Robert Rebane. Lauluhäält teevad kõik, teistest ehk pisut rohkem aga Jaan Pehk.

Kui kõik puhkuseloomad endast välja lastud, on aeg edasi liikuda. 2. augustil saame puusi nõksutada maalilises Kaunispe sadamas Audru Jõelaevanduse Pundi rütmide saatel. Audru Jõelaevanduse Punt on 5-liikmeline: akordion, viiul, akustiline kitarr, akustiline basskitarr, trummid & suupillid. Repertuaar on väga lai ja mitmekesine – eestikeelsest “süldimuusikast” kuni 60.–70. aastate tantsuhittideni.

Foto: merepaevad.ee

Kui juba keha soojaks tantsitud, on aeg lauluhääl valla lasta, sest kes ei teaks kõiki Untsakate laule peast? 3. augustil Soela sadamas saab end proovile panna! Praeguseks moodustavad Untsakad läbilõike keskmisest eestlasest – kui võtta kontserdil kuus suvalist inimest, siis on nende hulgas kindlasti kolm muusikakooli direktorit, üks raamatupidaja, üks paadimeister ja üks audio-videovõlur – täpselt sama suhe nagu ansamblis Untsakad. Kusjuures üks nendest on veel täiskarsklane, aga see-eest on tema pill tehtud vanast viskivaadist… Ja kui enam kaasa laulda ei jaksa, siis 4. augustil Kungla sadamas saab taas kord tantsida. Lõõts ja laul, laul ning lõõts segiläbi-üheskoos on tantsujalgade jaoks suurim rõõm, mida Ülemakstud Rentslihärrad saavad pakkuda! Ka kuulajale pidi midagi jääma.

Soela sadam
Soela sadam Foto: merepaevad.ee

Igas sadamas on lisaks peaesinejatele kohalikud taidlejad, Saaremaa Vabatahtlik Merepääste, meremelu ja pidu, jäätis ja vahva seltskond! Üritused algavad kell 18.

Meie esimeses kohtumispaigas Abaja sadamas anname avalöögi ka menukale templite kogumise mängule. Jagame ära piiratud koguses flaiereid, neid jagub tõesti vaid nobedamatele! Kui saad flaieri ja käid läbi kõik sadamakontserdid ning kogud igas sadamas sellele vastava templi, saad Kuressaare merepäevade passi TASUTA! Passiga pääsed priilt sisse reede ja laupäeva õhtul Raiekivi säärel toimuvatele vingetele kontsertidele, kus esinevad 5MIINUST, Stefan, Liis Lemsalu Band, Mihkel Raud jpt.

Pärast meeleolukaid sadamakontserte kohtume Kuressaares. 5 augusti hommikul tervitame Roomassaare sadamas Eesti mereväe vapilaeva Admiral Cowan. Laev jääb külalistele avatuks reedel kell 12–16 ja laupäeval kell 10–16.

Reedel kell 12 avatakse Raiekivi säärel ka aasta oodatuim müügi- ja meluala. Laat on avatud reedel kell 12–20 ja laupäeval 10–20. Väga palju põnevaid pakkumisi nii kohalikelt kui ka mandrilt tulijailt. Olete oodatud!

Lisaks suurejoonelisele laadale leiate alalt ka haakrikulaada, messiala, mõttekoja ja spordiala. Laadaalalt ei puudu ka melu – kuuleb lõõtsamuusikat, esinevad noorte folgibänd Uurikad, akordionistide kvintett, Iivo Miil, rahvatantsurühm Piiprellid, Jaan-Eerik Aardam Trio ja rahvatantsuansambel Tarvanpää.

Enne kui Raiekivi sääre tipus astuvad lavale tasulise programmi esinejad, näeb nendel samadel lavalaudadel meie oma vinget Kuressaare Linnaorkestrit ja naisrühma Kadrid. Üle mere on meile külla tulnud Tallinna Ülikooli rahvatantsurühm Soveldajad, rahvamuusikaansambel Pirita ja rahvatantsurühm Valla-alune.

Õhtul vallutavad lava kuumad eesti artistid. Reedel, 5. augustil on peaesineja ei keegi muu kui 5MIINUST ise. Enne neid Suured Tüdrukud, Mihkel Raud ja Anett. Kusjuures reede õhtu ei lõpe tegelikult üldse mitte 5MIINUSE esinemisega, vaid hoopis vinge diskoga ENNU RATTA plaadikeerutajatelt. Laupäeval, 6. augustil on peaesineja Eesti eurolaulik STEFAN! Enne teda kuuleme Dagöt, Kukerpille ja Liis Lemsalu Bandi. Need kaks õhtut pane endale kohe kalendrisse kirja. Piletid ja passid soodsa hinnaga PILETILEVIST.

Kalanduse Teabekeskus ja Saarte Koostöökogu esitlevad: nii laupäeval kui ka pühapäeval on Kuressaare merepäevade rannajoonel avatud väike Nasva rannaküla, kus kohalikud kalurid müüvad oma saaki ja toimub erinevaid tegevusi nii lastele kui ka täiskasvanutele.

Kuressaare merepäevade mõttekoda pakub väga põnevaid, aga ka meelelahutuslikke arutelusid. Näiteks 5. augustil toimub merepäevade mõttekojas esmakordselt noorte mini-arvamusfestival. Laual on kolm põnevat teemat: keskkond/rohepööre, rahatarkus ja haridusinnovatsioon/ uued õpioskused. Reede õhtupoolikul toovad iluhoolikud Anu Saagim ja Reet Härmat teie ette parimad iluhäkid! Laupäeval diskuteeritakse mõttekojas teemal “Läänemere julgeolekuolukord Soome ja Rootsi liitumise tulemusel”. Debati moderaator on Villu Vatsfeld, üks osalejatest on endine kaitseminister Kalle Laanet. Nasva kaluriküla tugitooliõhtu mõttekojas 6. augustil kell 17 “Meremehejutud”, kus mereteemalisi jutte puhub Meelis Saarlaid.

Mõttekotta ootame ka lapsi, sest reedel ja laupäeval kell 11 mängitakse seal Miksteatri koguperelavastust “Telefonilood”.

Muidugi toimub mõttekojas ka traditsiooniline UDUANGERJA MÄLUMÄNG! Nii et ae, lahtine pea, ootame Sind laupäeval, 6. augustil kell 15 mõttekotta Uduangerja mälumängule. Laual on viis teemat – kõik kuidagi merega seotud. Pane kokku mõnusatest kaaslastest 2–5-liikmeline meeskond. Võistkonda eelnevalt registreerima ei pea, tulge lihtsalt kohale!

Meil on veel palju huvitavat, mis siia artiklisse ära ei mahu, aga millest tahaks teile rääkida. Nii et palun vaadake kogu programmi meie kodulehelt www.merepaevad.ee ja kohtumiseni juba järgmisel nädalal Kuressaare merepäevadel!

Foto: Saarte Hääl
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles