Vaba Lava "YERMA 9.PM" Kuressaare teatris

Saarte Hääl
Copy
Foto: Siim Vahur

22. aprillil etendub Kuressaare teatris noore soome lavastaja Laura Mattila esimene töö välismaal – Federico García Lorca teose ainetel ja lavastaja enda kirjutatud näidend "YERMA 9.PM".

Ajamäärang "9.PM" viitab telekavade tipp-eetriajale, kella üheksale õhtul, mil enamjaolt kodused telerid käivitatakse ja nende ette kogunetakse. Mis võib juhtuda aga paariga, kelle ainsaks ühendavaks lüliks jääbki elektrooniline peegelpilt? Millised emotsioonid on päris ja kas hiljutised sündmused toimusid minu või hoopis armastajate Juani ja Yerma või kodupagar Ainuga? Mattila lavastus viib näitleja erinevate žanrite (peamiselt absurdihõngulise komöödia) teekonnale, pakkudes nii kõigile midagi.

Laval astuvad üles Riina Maidre, Reimo Sagor (teater Vanemuine), Loviise Kapper, Kaarel Targo (Must Kast) ja Külli Reinumägi.

Lõbus prooviprotsess

Lavastuse proovid toimusid 2022. aasta hilissuvel, et valmistuda sügiseseks esietenduseks 19. septembril. "YERMA 9.PM" oli sellises koosseisus näitlejatele esmane koostöökogemus ja seda meenutatakse rõõmuga.

Saaremaalt pärit näitleja Loviise Kapper lausus: "Kui mõtlen tagasi prooviprotsessile, siis meenub kõige enam, et see on tõenäoliselt olnud kõige vahvam prooviperiood minu elus. Seal sai nii palju lustida, et ma suisa ootasin, soojal suvepäeval mere ääres kokteili lürpides, et millal ma saan küll uuesti pimedasse saali proovi tegema minna." Külli Reinumägi tõdes samuti, et nautis trupiga prooviperioodi ja seal naerma ajavaid hetki ning etüüdide tegemist.

Lavastaja Laura Mattila mõistis proovides, et on alateadlikult "Yerma" teksti kirjutanud oma ema. Ausatest ja vahel valusatest teemadest kõneles lavastaja näitlejatega avalikult ja see muutis omakorda prooviprotsessi lähedaselt usaldusväärseks. "Asi, mida ma nüüd tean, on see, et eestlastega ei pea kogu aeg rääkima. Vaikus on siin täiesti tavaline nähtus ja see ei tähenda, et keegi su peale pahane on," sõnas Mattila.

Vaba Lavast

Vaba Lava on teater, millel puudub püsiv loominguline meeskond – igaks uuslavastuseks moodustatakse uus trupp, andes eelkõige tööd vabakutselistele näitlejatele ja kunstnikele. Teatri eripäraks on kahe aasta pikkused temaatilised kuraatorprogrammid, mida juhib külaliskuraator välismaalt. Seda seetõttu, et toimuks pidev kultuuriline suhtlus ja töökogemuste jagamine. Nii ongi Vaba Lavale tavaks, et teisest rahvusest lavastaja, kunstnik või koreograaf töötab eesti näitlejatega. Vaba Lava proovisaalides on 13 aasta jooksul kõlanud umbes sama palju võõrkeeli. 2023. aasta kevadega lõpeb Norra kuraatori Harald T. Rosenstrømi kuraatorprogramm "Pärast kõike. Uus ilmakord", temalt võtab teatepulga üle Poola kuraator Jakub Skrzywanek.

Foto: Siim Vahur
Foto: Siim Vahur

YERMA 9.PM

  • Autor ja lavastaja Laura Mattila (FIN)
  • Kunstnik Julia Jäntti (FIN)
  • Helilooja Markus Tapio (FIN)
  • Valguskunstnik Emil Kallas

Piletid saadaval Piletilevis ja Piletimaailmas

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles