Kuidas ära tunda, et teie suhe on kriisis? Mõned lihtsad näpunäited aitavad teil neist üle saada

yesyes.ee
Copy
Foto: pexels.com

Inimesed, kes on pikka aega suhtes olnud, võivad kinnitada - kõik pole kindlasti roosiline. Inimesed, kes on abielus või teineteisele pühendunud, läbivad pidevalt igasuguseid kriise ja nende põhjused võivad olla erinevad - raha, halb suhtlemine või seksuaalelu halvenemine. Seega vaatleme täna probleeme, millega paarid kõige sagedamini kokku puutuvad, ja kuidas neid kõige paremini lahendada.

Kuidas ära tunda, et teil on suhtekriis?

Kui te olete pidevalt vihased ja ei suuda oma tülidele lahendust leida, on loomulik, et suhe muutub lõpuks frustreerivaks. Pikemas perspektiivis võib viha viia isegi suhtekriisini, aga ka kroonilise stressini, mis raskendab keskendumist ja elu nautimist.

Eksperdid nimetavad mitmeid näitajaid, mis võivad aidata kriisiperioodi ära tunda: pidev üksteise kritiseerimine, ebakonstruktiivsed vaidlused ja viha ebaoluliste asjade üle, mida ei suudeta kunagi lahendada, motivatsiooni puudumine probleemide lahendamiseks ning partneriga probleemidest ja pahameelest suhtlemise vältimine. Kõige tõenäolisemalt olete suhtekriisis, kui teie paarisuhtes puudub intiimsus, nii emotsionaalne kui ka seksuaalne, ja kui te ei räägi oma partneriga üldse, kui te ei usalda teda või lausa kaalute truudusetust või suhte purunemist.

Suhte nurgakivi - rahaasjad

pexels.com

Raha on väga levinud viha ja kriiside põhjus pere- või pikaajalistes suhetes. Erimeelsused võivad tekkida mitmel põhjusel – näiteks probleemid partneri suutmatusega rahaasju planeerida, varjatud võlad või muud rahalised probleemid. Kriis võib tekkida seetõttu, et üks partner teenib rohkem kui teine. Mõnikord tekivad erimeelsused ka siis, kui üks partner toetab teist - eriti kui see, kes teenib pere jaoks raha, hakkab oma teisele poolele survet avaldama ja käitub nii, nagu oleks ta talle midagi võlgu.

Kuidas siis sellises suhtekriisis hakkama saada? Kõigepealt tuleb üheskoos selgelt tuvastada kriisi põhjustanud probleem. Kui teenid vähem raha kui sinu teine pool või sul on praegu lihtsalt raskem finantsperiood, ütle seda avalikult oma partnerile. Siis saate koos määratleda, milliseid kingitusi või meelelahutust saate praegu endale lubada - nii et hiljem ei teki arusaamatusi ega kaebusi. Ära varja oma võlgu ja ära valeta oma sissetuleku kohta.

Kui elate koos või valmistute selleks sammuks, planeerige selgelt, kuidas oma rahaasju hallata. Planeerige, kuidas näiteks maksate eluaseme eest - kas üks teist teeb seda või jagate summa pooleks. Tehke sama kommunaalmaksete, toiduga. Peaasi on see, et see plaan rahuldab mõlemat poolt - vastasel juhul võib raha peagi muutuda tõsise viha põhjuseks.

Ja mis kõige tähtsam, ära kunagi kasuta raha mõjuvõimuna või argumendina viha või vaidluste korral - see teeb sinu teisele poolele ainult haiget..

Koos veedetud aeg – õnneliku suhte võti?

pexels.com

Kuigi mõnele inimesele meeldib veeta rohkem oma partneriga ja teistele vähem aega, on see kahtlemata äärmiselt oluline. Muidugi võib elus olla raske kõike ühildada – tööd, vaba aega, sõpradega kohtumist ja veel aega oma partneriga, kuid teise poole täielik hülgamine võib viia suhtes tõsise kriisini. Oma teisele poolele aja ja tähelepanu mitte pühendamine võib panna teda tundma, et ta on täiesti tähtsusetu - eriti kui koos aja veetmine on sinu partneri armastuskeel.

Pikaajaliste suhete kriiside vältimiseks on väga oluline, et mõlemad partnerid oleksid rahul, nii et pead oma teise poolega avalikult rääkima - millised on tema ootused? Kui palju aega tahaks inimene sinuga veeta? Ja kui palju aega sina sooviksid temaga koos veeta? Mida tahaksite koos teha?

Pea meeles, et sinu suhe oma teise poolega peaks olema sinu prioriteet, seega ära unusta käituda nii, nagu oleksite just alustanud tutvust - käige romantilistel kohtingutel, tee oma teisele poolele komplimente, tundke teineteise vastu huvi. Selline suhtumine ja käitumine aitavad teil meeles pidada, miks te valisite ja armusite üksteisesse.

On tõsi, et perekondades tekivad sageli konfliktid või isegi kriisid, kui koos veedetakse liiga palju aega. Ühele partnerile võib tunduda, et tal pole aega enda ega oma hobide jaoks. Ära karda oma teisele poolele avalikult öelda, et sooviksid veeta aega eraldi - muidu võib sulle sisemiselt haiget teha, et su partner ei mõista sinu vajadusi.

Tervislike suhete kuninganna - avatud suhtlus

Kui teil on väga tihe päevakava, vaadake see koos läbi ja planeerige kuupäev - saate kohe koos välja mõelda, mida teha. Kui teil on praegu puudu rahulikust puhkusest, võib ka kodus veedetud vaikne aeg olla kohting. Kuid pidage meeles - selle ajal peate olema koos ja keskenduma üksteisele, mitte näiteks nutitelefonidele. Ja kui te tunnete, et olete lihtsalt liiga rutiinis kinni, võite koos aega veeta, proovides midagi uut - võib-olla avastate isegi ühise hobi.

pexels.com

Me kuuleme sageli, et selge suhtlemine partnerite vahel on terve ja tugeva suhte alus, sest tunnetest, muredest ja probleemidest rääkimine on kõige lihtsam ja parem viis erimeelsuste lahendamiseks. Kui ütled õigeaegselt välja asju, mis sulle ei meeldi, võid ennetada paljusid suhtekriise. Kui aga suhtlemine on perekonnas või paarisuhtes keeruline, võib suhe sattuda märkimisväärsete probleemide ette - üks osapool võib tunda, et teda ei kuulata ega väärtustata pidevalt.

Niisiis, kuidas me peaksime rääkima? Eksperdid rõhutavad, et sa ei tohiks probleemist rääkides ühe silmaga telefoni sirvida või sporti vaadata - see paneb su teise poole arvama, et sa ei kuula ja et sa ei hooli vestlusest üldse. Ja kui teil on suhtlemisprobleeme, on hea mõte kokku leppida "kohtumine", et üksteisega rääkida. See peaks toimuma siis, kui lapsed juba magavad ja kõik telefonid on välja lülitatud. Kui te ei saa vaikset vestlust pidada, ärge valige selleks kohtumiseks kodu - parem minge avalikku kohta - parki või restorani, kus te ei saa häält tõsta.

Selliste tundlike vestluste puhul on olulised ka reeglid - sa ei saa oma partnerit katkestada ega kasutada üldistavaid fraase nagu "Sa ei veeda kunagi minuga aega." Ja muidugi ära unusta oma partneriga rääkida mitte ainult halbadest asjadest – kiida teda ja ütle talle, mille eest sa tänulik oled.

Lihtsad asjad võivad aidata teil lahendada oma seksuaalelu kriisi

pexels.com

Üks levinumaid suhtekriise perekonnas on seksuaalelu halvenemine. Pikemas perspektiivis võib see sarnaselt intiimsusega jääda tagaplaanile ja eriti pärast laste saamist. Briti teadlased viisid läbi huvitava uuringu, millest selgus, et pooled naised ja koguni kaks kolmandikku meestest sooviksid sagedamini seksida, kuid stressirohke elustiili, stressi või ületöötamise tõttu pole seks nende jaoks lihtsalt enam prioriteet.

Samuti on loomulik, et inimestel paarisuhtes on erinevad seksuaalsed vajadused, mis on eriti tugevalt väljendunud pikaajalises suhtes. Sageli mõjutab halvenenud seksuaalelu paari intiimsust - inimesed kallistavad ja suudlevad harvemini.

Siiski märgivad seksuoloogid, et järjepidev seks mitte ainult ei aita kehal toota vajalikke "õnne" hormoone, vaid toob ka inimesed üksteisele lähemale. Mida siis teha seksuaalelu parandamiseks? Saate seksi ajastada. Paradoksaalsel kombel ei ole parim aeg selliseks erootiliseks kohtinguks mitte õhtu, vaid päev, kui lapsed on näiteks lõunaks magama läinud. See väldib tavalist stsenaariumi, kui mõlemad partnerid on õhtul seksiks lihtsalt liiga väsinud.

Ärge unustage katsetada ja proovida midagi uut. Võib-olla võiksite voodi asemel vannitoas seksida? Võib-olla unistab üks teist seksimänguasjade proovimisest? Sel moel tooksid sa oma seksuaalellu kindlasti uusi tuuli, mis aitaksid kirge uuesti sütitada. Seksimänguasjad võivad ulatuda vibraatoritest, mis stimuleerivad naise kliitorit, või meestele mõeldud peeniserõngastest, mis pikendavad naudingut ja aeglustavad ejakulatsiooni, kuni piitsade ja silmasidemeteni. Uuringud näitavad, et seksimänguasjade kasutamisel on palju eeliseid – näiteks naiste jaoks võivad need aidata vähendada menstruatsiooni ajal kogetavat valu. Ja nende kaasamine seksuaalellu ei saa mitte ainult partnereid üksteisele lähemale tuua, vaid vähendada ka inimeste kogetud ärevust. Sobiva seksimänguasja leiad aadressilt www.yesyes.ee.

Kas suhte eest võitlemine on seda väärt?

Enne suhete kriisidega tegelemist juhivad eksperdid aga tähelepanu sellele, et mõnikord tuleb hoolega üle vaadata, kas neid tasub üldse hoida. Selle määrab üks lihtne asi - kas teie suhe on põhimõtteliselt terve. Neid eristavad mitmed olulised aspektid - usaldus, osalemine üksteise elus, avatus partnerite vahel, tuleviku planeerimine, turvatunne jms.

Kui te aga pikka aega ei ole suutnud edukalt suhelda, kui sa ignoreerid teise inimese tundeid ja soove paarisuhtes või kui ta ignoreerib sinu omi, kui suhtega kaasneb alati armukadedus, kui sa tunned end "kinni", kui sa tunned end õnnetuna, ebasoosituna ja võimetuna oma probleeme lahendama, siis võivad need olla märgid, et teie suhe ei ole terve. Sellisel juhul soovitavad spetsialistid sul hoolikalt mõelda, kas sellisel suhtel on tulevikku, ja võimaluse korral külastada paariteraapiat. 

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Copy
Tagasi üles