Miks valida kontorisse ergonoomiline tool?

Saarte Hääl
Copy
Foto: AJ Tooted

Kuigi istuda on oluliselt mugavam kui päev otsa püsti seista, on ka istuv töö meie keha jaoks väsitav. Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) andmetel kogeb kuni 80% inimestest mingil hetkel oma elus seljavalu. See on üks levinumaid terviseprobleeme kogu maailmas ning mõjutab igas vanuses ja erinevatest eluvaldkondadest inimesi.

Just seetõttu on ergonoomiliste toolide tähtsus muutunud praegu olulisemaks kui kunagi varem. Üha enam ettevõtteid panustab ergonoomilisse töökeskkonda ning soovib oma töötajate tervist hoida. Uuringud on näidanud, et töötajad, kes kasutavad ergonoomilisi töövahendeid, on vähem haiged ning produktiivsemad ja oma tööga rohkem rahul.

Ergonoomilised kontoritoolid on disainitud selliselt, et need toetaksid keha loomulikku asendit ja ennetaksid võimalike sundasendite tekkimise riski. Tänu mugavale istumisele suureneb ka tööefektiivsus, sest sinu vaim on värske, keha pingevaba ja oled valmis tegutsema.

Ergonoomilise tooli omadused

Ergonoomilise tooli istme kõrgus ja sügavus on reguleeritavad, et leiaksid endale hea ja mugava istumisasendi. Samuti on võimalik paika sättida sobiv istme kaldenurk, et oleks tagatud piisav jalgade verevarustus. Liiga suur või vastupidiselt liiga väike kaldenurk võib tekitada jalgades ebamugavust, tuimust, kipitust ja valu.

Väga oluline on, et ka alaselg saaks istudes piisavalt toetust ja et koormus alaseljale oleks võimalikult väike. Ergonoomilise tooli alaselja toetus peaks olema reguleeritav nii kõrguse kui ka kaldenurga poolest.

Ergonoomilise tooli puhul on oluline, et ka peatugi ja käetoed oleksid reguleeritavad. See on eriti oluline siis, kui terve sinu tööpäev möödub arvuti taga istudes. Peatugi aitab toetada pead ja kaela ning vähendada lihaspinget.

Ergonoomilised toolid aktiivseks istumiseks

Ergonoomiliste toolide kohta on levinud arvamus, et need on liiga ekstravagantsed ega sobi igasse tööruumi. Nii see tegelikult ei ole, sest ergonoomilisi toole on müügil väga erinevaid. AJ Toodete tootevaliku hulgast leiad endale ka tagasihoidlikuma disainiga, ent väga mugava ergonoomilise tooli.

Kui aga sinu eesmärgiks ei ole klassikalise joone hoidmine, siis võiksid mõelda hoopis aktiivse istumise toolide peale. Sellised aktiivsed istumislahendused on samuti suurepäraseks ja tervislikuks alternatiiviks klassikalistele kontoritoolidele.

Tasakaalutooli kasutamine aitab hoida rühti, vähendada stressi ning treenida tugilihaseid. Sellisel toolil istumine on võrreldav püstiseismisega, sest tasakaalu hoidmiseks on vaja kasutada erinevaid lihasgruppe. Tasakaalutoolil istumine parandab ka vereringet ja tõstab töövõimekust. Ja valikut jagub enam kui küll, sest müügil on nii erinevaid tasakaalutoole, istepalle, sadultoole kui ka eriti aktiivsele inimesele mõeldud isterattaid.

Seega ei ole vahet, kas otsid tooli kontorisse, kodukontorisse või isegi lastetuppa, sest ergonoomiline tool on investeering, mis tasub end ära nii lühemas kui ka pikemas perspektiivis. Tervis on meie kõige tähtsam vara ning seda tuleb hoida nii kodus kui ka tööl olles.

AJ Toodete veebipoest leiad kõik vajaliku ergonoomilise ja mugava töökoha sisustamiseks. Hoolitseme selle eest, et hästi läbimõeldud sisustuslahendus oleks taskukohane ja kiirelt kättesaadav.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles