Reis ümber taimemüügimaailma

Tõnis Kipper
Copy
Lillekesed.
Lillekesed. Foto: unsplash.com

Aeg on jõudnud sellisesse etappi, kus iga vähegi aias müttamist armastav inimene peab endale mõned taimed või uued istikud soetama. Kuressaares ja linna lähiümbruses on selleks palju võimalusi. Käisime müügikohad läbi ja vaatasime üle, kus ja mida pakutakse. Loomulikult on lisaks nendele veel mitmeid kodumüüjaid, kellel samuti sobivaid taimi leidub.

SIKASSAARE AIAND

Müüakse põhiliselt suvelilli, amplitaimi, aga ka tomati- ja paprikataimi. “Tõenäoliselt on meil suurim suvelillede valik Saaremaal,” kinnitab Kadi Palm (all fotol) ja jääb umbkaudsegi taimede arvu ütlemisega hätta. “Ei oska isegi aimata mitte!” Ostjate puuduse üle kurta ei saa ja ostetakse kõike, hinnaklassi kohta öeldakse meile: “Soodne.”  “Kõik, mis õitseb, ja kõik, mis on värviline.” Sel kevadel ongi juurde tulnud tuntud suvelillede mitmeid uusi värvitoone. Vanade tuttavate kõrval soovitatakse osta ehk vähemlevinud portulakki (Portulaca). “See on hästi kuivakindel, paksude lihavate lehtedega. Eelmisel aastal võtsid ostjad selle väga hästi vastu.” Nõuanne: Petuunia puhul on vanade õite äranoppimine tüütu, aga möödapääsmatu. Kuressaare, Voolu 6, E–R 9–18; L 9–15.

Kadi Palm.
Kadi Palm. Foto: Maanus Masing/Saarte Hääl
NB! Sikassaare aiandi taimi müüakse ka Tallinna tn 25 hoovil E–R 8–18; L 9–15. Müüja Rein Trei.
NB! Sikassaare aiandi taimi müüakse ka Tallinna tn 25 hoovil E–R 8–18; L 9–15. Müüja Rein Trei. Foto: Tõnis Kipper/Saarte Hääl

***

KELLAMÄE TAIMEMÜÜK, NAABRIAED OÜ

“Alates maasikataimedest ja püsililledest kuni ilupuude ja -põõsasteni!” Nii võtab siin pakutava valiku kokku perenaine Kai Ellart. “Kaasa arvatud hekitaimed. Sel aastal on meil eriti palju erinevaid aed-leeklille (rahvasuus tuntud kui floksid!) sorte. Uudsena pakume elulõngu ja pargiroose, mis Saaremaa tingimustes hästi kasvavad. Juba aastaid müüme me Eesti roosikuninga Rein Joosti roosi selle tuntud headuses. Sel aastal on meil ka palju uusi püsilillesorte – kurereha, metssalvei.” Ellart lisab, et uusi taimi tuleb kogu aeg juurde. 

Naabriaed tegeleb ka aia kujundamise, haljastuse planeerimise ja teostamisega. 

Nõuanne: Aia jaoks peab olema aega! Praegu on hästi moes selline looduslähedane aed. See ei pea olema nii sirgejooneline, vaid natukene selline omas rütmis kulgev. 

E–R 10–17.30; L 10–14.30.

Kai Ellart.
Kai Ellart. Foto: Maanus Masing/Saarte Hääl

***

AGRICENTER / MAURIKS OÜ

Siit saab beebitaimi juba peaaegu et esimesil kevadpäevil. Beebitaimede pluss on hea hind ja see, et vaatamata oma müügihetkel tillukesele kasvule sirguvad neist suve jooksul ikkagi õitsvad taimed. Hetkel on ikka üht-teist veel alles ka. Hea valik krüsanteemitaimi, mis hakkavad ka, nagu kinnitatakse, veel sel suvelõpul õitsema. On veel ka maasika frigotaimi (Frigotaimedeks nimetatakse külmhoidlas –1,5…–2 °C juures pikemat või lühemat aega säilitatud maasikataimi.) On hostasid, päevaliiliaid.

Kuressaare, Talli 6 E–R 8.30–18; L 8.30–15

Foto: Maanus Masing/Saarte Hääl
TAIMEDE MÜÜGIKOHT AGRICENTERI EES: Taimed on pärit Valjala Lilleaiast. On nii tuntud kui ka uusi sorte. “Näiteks celosia (mätashari),” tutvustab Külli Schmuul. Silma hakkab roosaõieline rippmaasikas ja eriliselt tumeroosade õitega roosbegoonia. Tomati-, paprika- ja tšillitaimi tasub siit ka küsida. Nõuanne: Lill tahab rammu, vett ja päikest! Hoolt ja armastust. Avatud E–R 9–18
TAIMEDE MÜÜGIKOHT AGRICENTERI EES: Taimed on pärit Valjala Lilleaiast. On nii tuntud kui ka uusi sorte. “Näiteks celosia (mätashari),” tutvustab Külli Schmuul. Silma hakkab roosaõieline rippmaasikas ja eriliselt tumeroosade õitega roosbegoonia. Tomati-, paprika- ja tšillitaimi tasub siit ka küsida. Nõuanne: Lill tahab rammu, vett ja päikest! Hoolt ja armastust. Avatud E–R 9–18 Foto: Maanus Masing/Saarte Hääl

***

K-RAUTA

Inga Antsaar, kaupluse juhataja: “K-rauta laias taimevalikus on esindatud suve- ja püsililled, erinevad roosisordid, okaspuud, marjataimed ja viljapuud. Värsked taimed jõuavad meie kauplusesse kaks korda nädalas. Loomulikult on klientide huvi aiahooajal taimede vastu eriti suur. Kui taim on ilus ja lopsakas, leiab see alati kiirelt ostja.”

Tallinna 88, Kudjape E–R 8–20; L–P 9–18 

Foto: Maanus Masing/Saarte Hääl

***

BAUHOF

“Just nädala keskel tuleb silmad lahti hoida ja Bauhofi tulla,” ütleb Agnes Heinla. Uusi taimi lisandub kogu aeg, iga nädal. “Meile endile on see ka nagu lihavõtteüllatus, et mida uut jälle tuleb!” Sel aastal on uudiseks näiteks bugenvillea (Bougainvillea) – värvikas, kuid kapriisne. “Mõned teisedki terrassitaimed nõuavad kindlasti plusskraade ja talveks tuleb need tuppa tuua,” ütleb Heinla.

Nõuanne: Palkoni- ja amplitaimed tuleb vähimagi öökülma ohu korral tuppa tuua. 

Kuressaare, Põlluvahe 2 E–R 8–19; L 9–18; P 9–16.

Agnes Heinla.
Agnes Heinla. Foto: Maanus Masing/Saarte Hääl

***

TAIMEDE MÜÜK FERRUMI LILLEPOE ÖIS JUURES

Üks esimesi kohti, kust kevadel võõrasemataimi leiab. Mida suve poole, seda suuremaks läheb ka valik, alustades suvelilledest-amplitest ja lõpetades ka salati- ja maitsetaimedega. Kaade Rosin ütleb, et sel aastal on neil esimest korda müügil argentiina raudürt. “See on hästi populaarne ja aedadesse tahetud. Varem pole meil seda olnud. Ja loomulikult soovitan Kosmost, mis on jätkuvalt trendilill.”

Nõuanne: Suvelilled nõuavad topelt koguses juua ja süüa, seda ei tohi ära unustada! Ja päikest, mis paraku aiapidajast ei sõltu...

Tallinna 8, Kuressaare E–R 8–20; L 9–20; P 10–17.

Foto: Tõnis Kipper/Saarte Hääl

***

KLOOSTRIMETSA PUUKOOL / KUDJAPE AIAND

“Meil on kõik see, mis on alati olnud,” ütleb aiandi kõige kompetentsem mees Peeter Viikholm. “Meil on Eesti peaaegu et kõige parem valik viljapuid. Ja millega võib täiesti ilma häbenemata praalida – nad on selles konkreetses vanuses tüki jämedamad kui Mandri-Eesti puud. Meil on siin ju suvi kuu aega pikem – september on absoluutne suvekuu! Tänavu hakkasime istutama ka juba märtsikuus. 

Sortidega on selline õnnetu lugu, et sa võid või kulda pakkuda, aga kui naabril põlnd ja vanaema ei tea – keegi ei tahagi! Vanad klassikalised sordid peavad olema, nipet-näpet võib muud ka olla. Me oleme üritanud juba nõukaajast mõne uue sordiga turule tulla, mis meie meelest hea on. Aga läheb umbes neli aastat aega enne, kui rahvas tuleb seda küsima. 

Praegu on meil müügil mitmed Soome sordid ja nendega on see tore loodusnähtus, et kui viia meie valge klaar näiteks põhja poole, siis on ta tükk maad kehvem, aga kui tuua Soome sort siia, lõuna poole, siis on ta poole parem kui Soomes.” 

Nii üritataksegi mõnda Soome sorti ka saarlastele omaseks teha. Näiteks ‘Pirja’ – “kõige-kõige-kõige varasem Euroopas”, nagu ütleb Viikholm.

Tööstuse 6, Kudjape E–R 9–17; L 9–15.

Peeter Viikholm.
Peeter Viikholm. Foto: Maanus Masing/Saarte Hääl

***

TAIMEMÜÜK KAUBAAIDA JUURES

Valges telgis on saadaval hea valik Aasa talu suvelilli ja ampleid Valjalast. Müüjad soovitavad läbi astuda just enne lõunat või hommikupoole, sest hiljem on valik juba väiksem. 

Kuressaare, Tehnika 5 E–R 9–19; L 9–17.

Foto: Tõnis Kipper/Saarte Hääl

***

KURESSAARE TURG

Uuenenud turul on olukord ikka vanaviisi – müüjaid sisuliselt pole. Eile oli kohal FIE Andres Sepp Karja talu köögiviljataimedega ja veel üks tundmatuks jääda sooviv müüja suvelilledega. Homme pidavat veel keegi tulema... 

Andres Sepp.
Andres Sepp. Foto: Tõnis Kipper/Saarte Hääl

***

KOKKUVÕTTEKS. Eks igal aiapidajal on juba aastatega välja kujunenud oma lemmikkohad ja usaldusväärsed müüjad, kuid meie ringkäik tõestas, et linnast ja linnalähedastest müügikohtadest leiab endale vajalikku kraami nii nõudlikum ostja kui ka inimene, kes tahab kõige lihtsamat ja tavalisemat lille. 

Minu isiklik soovitus: suvelilled ostaks Sikassaarest, viljapuuistikud Kaarmalt, püsikuid Naabriaiast või Bauhofist. Kuigi turg, uus ja uhke, on meil otse nina all, ei hellitaks ma siiski väga suuri lootusi just siit endale meelepärast istutusmaterjali leida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles