“Ma pean nüüd ütlema selle klassikalise lause: natuke vara tulite,” lausub Saaremaa Puukooli üks asutajaist Rain Arro pikema sissejuhatuse asemel. Koos Marko Toomerega 2016. (mõnedel andmetel isegi 2014.) aastal idanema lükatud ideest on tänaseks saanud Eesti ainus ja Põhja-Euroopa suurim just pojengidele ja lõikelilledele spetsialiseerunud puukool. Vara tähendab aga seda, et see kõige suurem õiteilu jääb kuhugi paari nädala kaugusele. Nädal enne ja nädal pärast jaani.

Siis on see parim aeg.

Nõmme talu, mille üle nelja hektari suurusel maal puukool asub, on Raini lapsepõlvekodu. “Ma elasin siin kuni kaheksanda eluaastani. Siis kolisime linna.” Kui talu pärandina Rainile sai, oli esimene küsimus: mida selle maaga peale hakata? Enamikku kattis võsa ja noor männik. “Jumal tänatud, et seda maad rohkem ei ole,” naerab Rain. Rohkemast ei käiks jõud lihtsalt üle.

“Kaalumisel olid pea kõik variandid ja kõik kultuurid, alustades tulpidest-roosidest-hortensiatest ja lõpetades kirsi-, õuna- ja muude viljapuudega,” meenutab Marko, kes samal ajal lõpetas põllumajandusõpingud Järvamaa kutsehariduskeskuses. “See ei mõjutanud puukooli sündi küll kuidagi,” kinnitab diplomeeritud taimekasvatusspetsialist.

Kommentaarid
Copy