Kuidas valida oma aiale õigeid väetisi

Saarte Hääl
Copy
Foto: Erakogu

​Aianduse edukus sõltub suuresti mitte ainult taimede kastmisest ja päikesevalgusest, vaid ka õigete väetiste valimisest. Õigeid toitaineid pakkudes saad tagada taimede kasvu ja rikkaliku saagi. Siin on mõned praktilised nõuanded, kuidas valida õigeid väetisi oma aia jaoks.

1. Tee mullaanalüüs

Enne väetiste valimist tee mullaanalüüs. See aitab mõista mulla koostist ja teada saada, milliseid toitaineid selles võib puudu olla. Mullaanalüüs annab sulle selge pildi sellest, milliseid väetisi sinu taimed vajavad.

2. Taimede vajadustega arvestamine

Erinevad taimed vajavad erinevates kasvufaasides erinevaid toitaineid. Näiteks võivad õitsevad taimed vajada rohkem fosforit, samas kui lehtköögiviljad vajavad rohkem lämmastikku. Vali väetised, mis vastavad sinu taimede konkreetsetele vajadustele.

3. Kasuta orgaanilisi väetisi

Orgaanilised väetised on suurepärane valik, kuna need parandavad mulla struktuuri ja elujõulisust pikemas perspektiivis. Lisaks sisaldavad nad looduslikke toitaineid, mis on taimedele kergesti omastatavad.

4. Ajasta väetamine õigesti

Väetamine tuleks ajastada vastavalt taimede kasvufaasile ja kohalikele tingimustele. Liigne väetamine võib põhjustada liigset kasvu või isegi taimi kahjustada. Järgi hoolikalt pakendil olevaid juhiseid või konsulteeri aianduseksperdiga.

5. Vedel- või kuivväetised

Vali väetise vorm vastavalt vajadusele ja mugavusele. Vedelväetised imenduvad kiiremini, ent kuivväetised on pikemaajalise toimega. Mõlemal on oma eelised, seega vali väetis, mis sinu aiandusega paremini sobib.

6. Kohalike iImaoludega arvestamine

Arvesta väetiste valikul ka ilmaoludega. Näiteks võib vihmane periood nõuda kiiremat toitainete imendumist, samal ajal kui kuivas kliimas võivad kasulikud olla pikatoimelised väetised.

7. Kombineeri erinevaid väetisi

Mõnikord on kõige tõhusam kasutada mitut tüüpi väetisi, et tagada taimede mitmekülgne toitumine. Kombineeri erinevaid väetisi, et anda taimedele erinevaid olulisi toitaineid.

8. Jälgi taimede reaktsiooni

Pööra tähelepanu, kuidas taimed väetamisele reageerivad. Kui märkad lehtede värvuse muutust või muutusi taimede kasvukiiruses, võib see viidata vajadusele kohandada väetamiskoguseid või -sagedust.

Õigeid väetisi valides saad oma taimedele tagada parimad kasvutingimused ja rikkaliku saagi. Püüa mõista taimede vajadusi ja kohandada väetamist vastavalt ning sinu aias kasvavad elujõulised ja kaunid taimed.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles